Kattfakta

Några saker att tänka på innan du skaffar katt!

Det första du behöver göra innan du väljer katt är att fundera på vilken slags katt du eller din familj vill ha och vad som funkar i ditt hem. Kattungar är väldigt gulliga men kanske inte rätt val för dig eller din familj. Kattungar brukar vara ganska aktiva medan vuxna katter oftast är lite lugnare.
Ett katt är för det mesta väldigt försiktig när den kommer till ett nytt hem och det är viktigt att ge den tid att anpassa sig och känna sig trygg. Låt den gå runt i lugn och ro och bekanta sig med saker och ting.

Försäkring
Det är viktigt att du försäkrar din katt. En huskatt lever ofta i 15–20 år och precis som människor blir katter sjuka emellanåt eller råkar ut för en olycka. Veterinärkostnader kan bli riktigt dyra utan försäkring. Tänk gärna på att skaffa en försäkring som täcker forl, en vanlig tandsjukdom hos äldre katter.

Vaccinering
Om katten inte redan är vaccinerad mot kattpest och kattsnuva när den kommer till sitt nya hem bör detta göras omgående. Även om katten ska vara en innekatt. Kattpestviruset kan du ta med dig hem via till exempel dina skor. För att upprätthålla ett gott skydd ska katten vaccineras regelbundet.

Kastrering
När katten blir könsmogen vid ungefär sex månaders ålder bör den kastreras. Särskilt om det är en utekatt. Annars föds sannolikt fler oönskade kattungar och det finns redan tillräckligt många hemlösa katter.
P-piller är inte en långsiktigt lösning eftersom de kan orsaka livmodercancer och juvertumörer.

ID-märkning
ID-märkning kan göras på två sätt: med en tatuering i örat eller med chip i nacken. Vid ID-märkning registreras katten även hos Svenska kennelklubben. Om katten skulle hamna på villovägar är det lättare att hitta ägaren om katten är ID-märkt.